Att stöpa ljus är ett gammaldags sätt att skapa ljus

Att stöpa ljus är en gammaldags metod för ljustillverkning. Här doppar du upprepade gånger en veke i smält vax för att sakta men säkert göra ljuset allt tjockare. Denna metod kan användas för att skapa flera olika typer av ljus. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna och hur du går tillväga!

Fördelarna med denna typ av ljustillverkning

Det finns många fördelar med att stöpa ljus på detta traditionella sätt:

  • Du kan skapa många olika sorters ljus. En av fördelarna är att du på detta sätt kan skapa ljus i många olika former och storlekar. Till exempel kan du skapa smalare ljus genom att upprepade gånger doppa veken i det smälta vaxet och sedan forma ljuset mellan dina händer medan det fortfarande är varmt. Andra typer av ljus gör du istället genom att doppa en form i vaxet tills ljuset har fått önskad tjocklek.
  • Ljusen kan dekoreras på olika sätt. Ytterligare en fördel med denna typ av ljustillverkning är att du kan dekorera dina ljus med flera olika material. Till exempel kan du använda dig av färgat vax, glitter och liknande för att skapa unika och vackra ljus.

Så kommer du igång med att stöpa ljus hemma

För att kunna stöpa ljus behöver du först införskaffa ett fåtal saker. Till exempel behöver du ha tillgång till vax, vekar och någonting att smälta vaxet i. Du kan använda flera olika typer av vax när du använder dig av denna metod för ljustillverkning. Några exempel på sådana är paraffin, bivax eller sojavax. Vaxet ska först smältas innan veken upprepade gånger doppas i det. Varje enskilt lager behöver få torka innan du på nytt doppar ljuset i vaxet för att lägga på ytterligare ett lager vax.

När du stöper dina ljus behöver du tänka på säkerheten. Smält vax kan vara väldigt varmt och orsaka allvarliga brännskador på din kropp. Därför behöver du vidta försiktighet när du hanterar vaxet. Använd gärna värmeresistenta handskar och en tång för att hantera vaxet. Se också till att den yta som du jobbar på tål den höga värmen.