Att tänka på innan

Ibland behöver man låna pengar till något extra. Kanske uppstår det en oväntad utgift. Om det går att låna av familjen eller vänner är det toppen. Troligtvis blir det helt utan ränta och avgifter. Det är emellertid inte säkert att man vill fråga dem eller så har de inte heller möjlighet att låna ut pengar till dig. Det första du bör kontrollera i ett sådant läge är om du kan få ett privatlån. Dessa lån är lite större men är samtidigt relativt billiga. Du kan alltid betala tillbaks de pengar som du inte behöver använda så slipper du en onödigt stor skuld.

Om du ändå bara vill låna ett mycket litet belopp, ifall du har riktigt bråttom eller om du har svårt att få ett privatlån återstår bara lån sms. Marknaden för sms lån är mycket mera städad nu än vad den var för bara några år sedan. Det innebär att du kan komma relativt billigt undan, även om sms-lån nästan alltid är dyrare än privatlån.

Börja med att jämföra räntan

Det finns ett stort utbud av bästa smslånen och långivarna konkurrerar om kunderna på olika sätt. En del har valt att erbjuda en ränta som är lite lägre. Även om räntan för bästa smslånen som regel är högre än för privatlån går det att hitta lån som har en ränta på cirka 20-30 procent. De dyraste sms lånen kostar nästan 40 procent i ränta.

Avgifterna är också viktiga

Nästa steg är att ta en titt på avgifterna. Det finns sms lån som är helt utan avgifter. Börja gärna med att ansöka om ett sådant lån. Annars är vanliga avgifter uppläggningsavgiften (ofta 200 till 500 kronor) och aviavgiften (19 till 45 kronor per månad vanligtvis).

Avgiften kanske inte verkar så farlig men tänk på att sms-lån också är ganska små. I förhållande till lånets storlek blir avgiften ofta ganska dyr.

Läs villkoren

Om du har betalningsanmärkningar behöver du ansöka om lån hos en långivare som godtar sådana. Det finns många sms lån där en eller flera betalningsanmärkningar godtas. Nackdelen med dessa lån är att de ofta har både avgifter och en högre ränta.

Andra saker som du kan kontrollera är vad minimiåldern är och hur stor inkomst som krävs för att du ska få ett lån.