Bra städtips – för dig som har barn

Bra städtips – för dig som har barn

Att hålla rent och snyggt hemma när man har barn är inte det lättaste. Som förälder hinner man inte mer än att ställa undan städredskapen innan det är dags att ta fram dom igen. För att få det lite renare och trevligare hemma kommer här några bra städtips till dig som har små som stora barn hemma.

Involvera barnen i städningen

Ett bra städtips för dig som har barn är att involvera dom små i städningen. Även om det kanske innebär att det tar lite längre tid så kan det vara mödan värt att lära barnen från tidig ålder att man måste städa ibland, även om det inte är det roligaste. Kanske kan ni i familjen göra det till en grej att alla hjälps åt att städa varje torsdagskväll, så att det är rent och snyggt inför helgen?

Till dom allra minsta kan du dela ut enkla uppgifter, så som att lägga leksaker i lådor och kanske tvätten i tvättkorgen. Gör man det tillsammans blir det roligare och dessutom mycket mysigare att njuta av helgen tillsammans i det nystädade hemmet!

Gör ett schema med olika uppgifter

Har du lite större barn är ett bra städtips att dela ut olika uppgifter varje vecka. För att hålla reda på dessa kan du sätta upp ett enkelt städschema med vardagliga moment för barnen att utföra. Några tips på vad dom kan göra, beroende på ålder, är:

  • Plocka ur diskmaskinen
  • Torka köksbänkarna och köksbordet
  • Dammsuga
  • Städa sina egna rum

Kanske kan barnen utföra en eller två av dessa uppgifter varje vecka så får du som förälder lite hjälp på traven med den vardagliga städningen – och lite tid över till andra saker.

Fler bra städtips

Behöver du fler bra städtips som hela familjen kan ta del av? I så fall kan du hitta mycket bra på nätet – alltifrån på sidor och bloggar som skriver mestadels om städning, till sociala medier och forum där andra familjer och föräldrar delar med sig av sina tips.

Passa även på att fråga barnen om dom har några bra städtips för att hålla rent hemma. Får dom komma med egna idéer kanske dom också tycker att det är roligare att delta! Uppmuntra dom egna initiativen och ta till belöningar (eller mutor) när det behövs!