Få en tryggare bostad med inbrottslarm

Få en tryggare bostad med inbrottslarm

Cirka en procent av alla svenska bostäder utsätts för någon form av inbrott varje år. Ett utmärkt sätt att skydda sig på är att skaffa en inbrottslarm. Det finns en mängd olika inbrottslarm på marknaden som både skyddar och underlättar hanterandet av din bostad. Det finns olika inbrottslarm som passar för lägenheten, sommarstugan eller villan. Det kan ibland vara svårt att veta vilket inbrottslarm man ska välja och hur pass omfattande skydd din bostad egentligen behöver. Läs vår artikel och få reda på vilket inbrottslarm som passar bäst till just din bostad och vad du ska tänka på när du köper ett inbrottslarm. 

Grundpaket med inbrottslarm 

Nästan alla leverantörer av inbrottslarm har ett grundpaket och sedan ett stort utbud av tilläggstjänster. Det står dig fritt att köpa de tilläggstjänster du anser dig behöva eller att avstå helt. Om du väljer ett vanligt grundpaket till inbrottslarm så brukar magnetkontakt, kamera med rörelsedetektor, rökdetektor och en huvudenhet med kontrollpanel ingå. Sedan kan man köpa till en mängd tjänster: en app att hantera larmet med på distans, väktartjänst, skalskydd, utomhuskamera, utomhussiren, kamera, temperaturmätare, dörr- och fönsterdetektor, trådlösa rörelsedetektorer och mycket annat. 

För- och nackdelar med uppkopplat inbrottslarm 

Många ställer sig frågan om det är bättre att köpa sitt inbrottslarm själv eller hyra larmet av en leverantör. När man hyr inbrottslarmet så blir man automatiskt uppkopplad mot en bemannad larmcentral. Man kan själv ansvara för övervakningen av sitt hem, men det kan vara svårt att sköta övervakningen när man är bortrest eller när man sover. Det kräver också att du ständigt har din telefon med dig och att det finns en internetuppkoppling. Det är också ganska stort ansvar att veta vem man ska kontakta vid ett inkräktarförsök. En del ringer polisen eller väktare medans många andra faktiskt kontaktar brandkåren mot bättre vetande. Det är dock förenat med en viss kostnad varje månad att ha ett inbrottslarm med abonnemang. 

Inbrottslarm och larmskyltar 

När man installerar ett inbrottslarm så är det viktigt att man inte glömmer bort att även sätta upp larmdekaler för att informera om att bostaden är uppkopplad. Då får en inbrottstjuv direkt veta att hen riskerar att väktare rycker ut och att polis tillkallas. Man ska endast använda riktiga dekaler som man har fått direkt från larmleverantören. Givetvis ska man inte sätta upp dekaler om inbrottslarm om det inte finns något inbrottslarm installerat.