Frågor och svar om estetisk tandvård

Tror du att estetisk tandvård är något för dig? Klart är att ett vackert leende kommer med många fördelar. En fördel är till exempel att du kan få bättre självförtroende. En annan är att du sannolikt kommer att le mer – vilket faktiskt i sig kan göra dig gladare. I den här texten har vi sammanställ frågor och svar om estetisk tandvård – för dig som vill veta mer.

Vad är egentligen estetisk tandvård?

Vad estetisk tandvård är kan givetvis tydas av namnet. Det innebär tandbehandlingar som utförs med skönhet som skäl. Vad som anses vackert är upp till var och en, men det finns en mängd olika ingrepp som tandläkare kan erbjuda.

Vilka ingrepp kan man göra?

Ingreppen som kan göras i munnen av estetiska skäl är många. Några av de vanligaste är som följer:

  • Tandblekning.
  • Porslinsfasader eller skalfasader.
  • Tandsmycken.
  • Fylla gluggar.
  • Polering och puts.
  • Rakare tänder (vilket förvisso inte nödvändigtvis bara är estetiskt).

Ett annan vanlig behandling är den med komposit, då man bygger på en tand med ett väldigt starkt plastmaterial. Den som är nyfiken på vilka fler ingrepp som är möjliga att göra, kan tala med sin tandläkare.

Är den generella tandhälsan viktig innan ett kosmetiskt ingrepp?

Precis som med andra behandlingar och ingrepp görs alltid en tandhälsoundersökning i förväg. Tandläkaren kommer att prioritera hur dina tänder mår, eftersom det anses viktigare än hur de ser ut. Vissa undantagsfall kan finnas, där en undersökning inte behöver göras i förväg. Hit hör till exempel tandsmycken.

Är kosmetisk och estetisk tandvård samma sak?

Ja. Kosmetisk tandvård och estetisk tandvård är olika benämningar som syftar på samma sak; det vill säga att göra ingrepp i tänderna med skönhet som skäl.

Vilka fördelar finns det?

Det kan finnas flera fördelar med att göra estetisk tandvård. Till exempel:

  • Leendet påverkar humöret. Forskning har visat att positiva känslor kan förstärkas genom att le. Kroppen ”luras” att tro att man är glad, fast man egentligen kanske inte är det.
  • Kan öka produktiviteten. När du mår bättre och är gladare, är chansen att du också blir mer produktiv.

Kan öka kreativiteten. En studie från University of California visar på att en person ler och är positivt inställd inför ett problem, lättare hittar kreativa lösningar på det.