SMS-lån – bank, hur hänger det ihop?

SMS-lån – bank, hur hänger det ihop?

Man kan tycka att SMS-lån och bank inte har något gemensamt. Så är det inte. När du tecknar ett SMS-lån spelar det faktiskt roll vilken bank du har eftersom det kan avgöra hur snabbt de lånade pengarna kommer in på ditt bankkonto. Vi ska titta lite närmare på hur förhållandet SMS-lån – bank hänger ihop.

Ofta vill man ha SMS-lånet snabbt

En av de främsta anledningarna till varför folk väljer SMS-lån är att de är så snabba. Det går snabbt att ansöka om ett SMS-lån och ofta kan man få in pengarna på kontot inom en timme eller ännu snabbare. Förutsättningen är att du använder samma bank som långivaren. Oavsett vilket SMS-lån du väljer brukar det gå mycket snabbt att få lånet godkänt. Vissa långivare har till och med öppet på helgen och på kvällar. Det är själva överföringen till ditt bankkonto som är den svaga länken.

Hur snabbt kommer SMS-lånet in på bankkontot?

Om du och långivaren använder samma bank går överföringen av SMS-lånet till ditt bankkonto igenom på en gång, oavsett om det är vardag eller helgdag. Det går som regel att få pengarna samma dag även om du har en annan bank än SMS-lånets bank. I sådana fall är förutsättningen att SMS-lånet betalas ut innan ett visst klockslag. För de flesta banker är det kring klockan 13 eller 14.

Om du vill få SMS-lånet utbetalat till ditt bankkonto på helgen måste långivaren ha samma bank som du. I sådana fall landar pengarna på kontot på en gång. Du kan givetvis få ett sådant SMS-lån beviljat på helgen även om du inte använder samma bank som långivaren. I sådana fall godkänner troligen långivaren överföringen på en gång så att du har pengarna på ditt konto någon gång under nästkommande bankdag. Välj därför noga vilket SMS-lån du tar, har du SEB,  välj ett SMS lån med direktutbetalning till SEB.

Varför har inte banker egna SMS-lån?

SMS-lånen dök upp i Sverige för cirka 12 år sedan. I vissa fall kan man säga att de konkurrerar med bankernas privatlån men vanligtvis utgör de en egen nisch. Det går snabbt och är enkelt att ansöka om ett SMS-lån. Villkoren är lägre än för bankernas privatlån. SMS-lån fyller därför sin funktion. Bankerna har istället valt att erbjuda privatlån. Dessa innebär en lägre risk för banken och därför blir även räntan lägre. Rent teoretiskt skulle en bank kunna erbjuda SMS-lån, men troligtvis är de nöjda med det låneutbud som de redan har.