Vad ingår i ett barnabonnemang – och hur mycket kostar det?

De flesta vuxna väljer abonnemang i stället för kontantkort och det valet finns även för barn – även om det förstås är en målsman som tecknar ett barnabonnemang. Det finns flera operatörer som erbjuder dessa abonnemang och som är speciellt lämpade för barns behov. Läs mer om vad som ingår och hur mycket det kostar.

Vad ingår i ett barnabonnemang?

Barnabonnemang är särskilt utformade att passa för barn och skiljer sig därför en del från abonnemang som används av vuxna. Många vuxna har till exempel behov av fri surf – något som kanske inte ett barn har. Exakt vad som ingår kan dock skilja sig mellan olika operatörer – och flera av dessa erbjuder dessutom flera alternativ. Nedan finns mer att läsa om vad som kan ingå.

  • Samtal och sms – Dom flesta barnabonnemang har fria samtal och fria sms oavsett vilket man väljer och vilket pris abonnemanget har. Möjlighet till fria samtal kan vara viktigt för barn – inte för att dom kanske ringer så ofta, men för att det är en trygghet för både barnet och föräldrarna att möjligheten finns.
  • Surf – När det kommer till surf kan det skilja sig desto mer – en del operatörer erbjuder abonnemang med en endast en mindre mängd surf och andra har flera olika, med stor variation. En av operatörerna som har abonnemang för barn med mindre surf erbjuder till exempel mellan 2–22 GB och en som har större variation erbjuder 3–100 GB.

Att välja surfmängd till ett barn kan vara svårt. 1 GB surf räcker i ca 2 timmar vid streaming/videotittande eller till ca 16 timmars ”vanligt” surfande på internet. Så hur mycket barnet behöver beror lite på vad mobilen används till – tittas det till exempel mycket på film utanför hemmet och där det inte finns tillgång till WiFi kan en större surfmängd vara nödvändig.

Hur mycket kostar det?

Hur mycket kostar då ett barnabonnemang? Även det kan såklart skilja sig – främst beroende på surfmängden man väljer men också beroende på operatör. Ett av dom billigaste barnabonnemangen kostar ca 100 kronor i månaden, då med 8 GB surf.

Ett abonnemang med surfmängden 16 GB, från samma operatör, kostar ca 150 kronor i månaden och ett med 100 GB ligger på ca 300 kr i månaden.