Vilken skärm ska du välja vid skärmbyte på en iPhone?

Att skärmen spricker är en av de vanligaste orsakerna till att en iPhone behöver lagas. De flesta lämnar in dem för lagning istället för att försöka sig på att göra lagningen själv. Utöver att välja vilket företag som ska utföra lagningen behöver även val av skärm väljs. Kopia eller original?

Byta till billig kopia

Det finns en rad olika tillverkare som har skapat kompatibla produkter till både iPhone och Android. Fördelen är självklart att dessa kan köpas betydligt billigare än originaldelarna. Importeras de själv kan priset vara en tiondel av vad det är att köpa en originaldel i Sverige.
Nackdelen är kompatibiliteten och kvalitén. De kan fungera perfekt – eller inte alls. Det handlar helt och hållet om vilka som står bakom produkten. En stor återförsäljare av mobiltillbehör anger att kopiorna ”är mer ömtåliga” och alltså inte håller samma kvalité.
Är målet att telefonen bara ska kunna ”hålla ihop någon månad till” kanske det kan vara ett alternativ. Men sker skärmbytet för att skapa längre livslängd kan det vara värt att satsa på kvalité.

Återvunnen skärm som miljömässigt alternativ

Flera mobiltillverkare har program som återvinner flera delar från mobilen. Det kan vara allt från skärmskydd till batteri. Skyddet består av en tunn platta glas som därmed kan återvinnas. Återvunnet glas har sin fördel att de monteras i samma fabriker som monterar andra delar på en iPhone. Det ger samma touch och återspegling av färgerna.
Fördelarna och nackdelarna är samma som om man väljer att göra ett skärmbyte på iphone med kopior av delar till sin iPhone. Det är billigare än original men innebär även lägre kvalité och livslängd.

Skärmbyte med originaldelar till iPhone

Tredje alternativet är att enbart genomföra skärmbyte med originaldelar. Många av de butiker som säljer mobiltillbehör och genomför reparationer har valt att enbart sälja och montera originaldelar. Visserligen är det dyrare för kunden men samtidigt kan företaget ge full garanti på utfört arbete. De vet att skärmskyddet håller god kvalité och skulle något gå sönder vet de i alla fall vilket skydd som mobilen verkligen haft.
• Billigare – Välj kopior eller återvunnet material
• Kvalité – Välj originalskärmskydd
Fråga gärna en återförsäljare om olika prisnivåer. Ställ detta i förhållande till vad din iPhone kostar att köpa. Är det värt att chansa med kopior?