Frågor och svar om att arbeta som stafettläkare i Norge
Är du intresserad av att arbeta som stafettläkare i Norge? När läkarbrist råder behöver sjukhus och vårdcentraler ibland ta in läkare på uppdragsbasis. Det kan innebära hårt arbete under en period, men också ett jobb som ger bra betalt och som bjuder på erfarenheter.
Här samlar vi vanliga frågor och svar om hur det är att arbeta som stafettläkare i Norge.
Hur mycket kan man tjäna på att arbeta som stafettläkare i Norge?
Det varierar naturligtvis. I Sverige är det ganska vanligt att se jobberbjudanden där lönen ligger på över 75 000 kronor i veckan. Det gäller under en begränsad period, givetvis, men vissa väljer att enbart arbeta som stafettläkare och ta sig an uppdrag på det här viset. Resultatet kan bli en riktigt bra lön varje månad eller, om man spelar sina kort rätt, en god lön samtidigt som man har en bra balans mellan jobb och fritid.
I och med att man kan se annonser som erbjuder dessa summor i Sverige kan man spekulera i att de i Norge erbjuder liknande löner – om inte högre. I ganska många år nu har vårdpersonal pendlat till grannlandet just för att få en bättre lön. Kan man dessutom spara pengarna när man väl är i Norge, får man ännu mer för dom hemma i Sverige. Norge är känt för höga löner – men också för höga priser på till exempel livsmedel och boende.
Varför bör man göra det?
Det finns ett antal olika skäl till att arbeta som stafettläkare i Norge. För det första hjälper man den enskilda vårdinrättningen med deras personalbrist – men det innebär också flera fördelar för läkaren som gör det. Till exempel:
- Bra lön. Den som väljer att arbeta som stafettläkare i Norge kan tjäna flera hundratusen i månaden vid rätt erbjudande. Det är summor som lönen för en fast anställning i Sverige sällan kan mäta sig med.
- Lärorikt. Att arbeta utomlands på olika arbetsplatser är lärorikt. Du får se hur andra vårdinrättningar jobbar och ta med dig nya erfarenheter och kunskaper framöver.
- Dynamiskt. Jobb på uppdragsbasis i utlandet innebär en dynamisk arbetsmiljö. Du kommer att lära känna många nya patienter och kollegor – vilket i sig är lärorikt och bidra till att göra dig till en bättre läkare.